Varkenshaas met abrikozen

Weer een nieuwe bridgeterm geleerd! Het in de pan hakken van een tegenstander………of door een tegenpartij gehakt worden! Geen idee dat dit aan tafel luid en duidelijk mogelijk is; Harrie en Barrie konden er vroeger wel eens rare praat op na houden, maar in onze geciviliseerde club ben ik dit nog niet tegengekomen! Ik zal nu eens andere koek in de pan h(b)akken. Dit smaakt verfijnder en de nasmaak is ook een stuk beter.

Deze schotel kan van te voren klaar gemaakt worden en tegen het gaan eten “afgebakken” in een voorverwarmde oven van 200 0 .

2 Varkenshaasjes (dunne gedeelte naar binnen vouwen) liggen gezouten en gepeperd te wachten tot de boter met een scheut olie op de juiste temperatuur is. Gebruik eens goede boter en fijne olie.

Intussen ligt een handvol gedroogde abrikozen heerlijk te wellen in een flinke scheut Kirsch (hoog promillage) en 2 flinke uien zijn gepeld en dun in halve ringen gesneden. Een gesnipperd teentje knoflook mag er gerust bij.

De varkenshaasjes woorden op hoog vuur, heel snel, rondom bruin gebraden (goed rosé blijven) en weer uit de pan genomen. Pas in dikke plakken snijden als ze goed zijn afgekoeld. De “staarten” weer uitvouwen.
Het vuur temperen en in het braadvet de uien en knoflook zachtjes laten smoren. Haal ondertussen de abrikozen uit hun alcoholische bad en laat deze uitlekken. Het weekvocht bewaren….
Zijn de uien zacht en glanzend, doe er dan een blikje tomatenpuree bij en een scheutje (naar eigen smaak) ketjap manis, plus het overgebleven weekvocht. Goed roeren en een paar minuten doorwarmen. Eventueel vleesvocht van de gesneden varkenshaasjes hier ook doorheen roeren. Proef het even af.
Pak een mooie ovenschaal en leg hierin, dakpansgewijs, de plakken varkenshaas. Verdeel de abrikozen erover en daarop gaat het uienmengsel. Zet de schaal een goede 20 min. in de voorverwarmde oven tot het goed warm is. De varkenshaas moet nog licht rosé zijn.
Lekker met tagliatelle of rijst. Puree niet zo. Geef liever vooraf een lekkere groene salade voor de nodige vitaminen. Een mooi gedekte tafel, kaarsjes, een heerlijk glaasje wijn en een gezellig gezelschap! De avond kan niet meer stuk. Van bridgen komt dan toch niets meer.

Ik heb een beetje moeten improviseren, want het originele recept – nog geschreven in mijn moeders handschrift – is, nadat het is uitgeleend en verder uitgeleend ergens de papiermolen ingegaan. Nu heb je zoekmachines vol sites met recepten, kookprogramma’s te over, iedere supermarkt heeft zijn eigen blad etc. Vroeger maakte je een eigen plakboek. Keurig gerubriceerd, met gekleurde ruitertjes… of je kreeg een recept doorgestuurd en dan moest je ook 4 kennissen hier weer “blij” mee maken, want je mocht de “ketting” beslist niet verbreken!!!
Succes

Auteur: Hanneke de Vries