Viertallen 2017

5 december 2017.
Viertallen op Sinterklaasavond tussen het dennengroen en de Kerstballen. De Organisatiepiet had het weer dik voor elkaar!

18 Paren hadden zich opgegeven om de Sinterklaasavond toch enigszins op heilige grond door te brengen; in de foyer van Ons Koningsoord waar onze bridgeclub haar domicilie heeft, al helemaal fraai in kerstsfeer gebracht. Voor diegene, die op deze avond toch graag een kaartje wilde leggen, was er een viertallenavond georganiseerd. Weer eens iets anders dan een reguliere parenwedstrijd. Eigenlijk een hele zuivere manier van wedstrijdbridge, omdat je nevenpaar in bijv. Noord-Zuid dezelfde spellen speelt die jij net in Oost-West hebt tegengespeeld en zo mogelijk het een en ander recht kan zetten wat in jullie voordeel kan uitvallen.

In groep A streden 6 viertallen in 3 rondes van elk 3 spellen tegen elkaar en in de B lijn deden 3 viertallen met elkaar een triootje, iedere ronde 5 spellen. Deze laatste spellen kwamen uit een geheime “zak”. Hoofd Piet had alle teams toepasselijke namen gegeven, zoals team Amerigo, Marsepein, Surprise, Pepernoten, Zwarte Piet, zelfs een formatie van Sinterklazen, het team uit Spanje, een team genaamd Speculaas en vier bemanningsleden van de Stoomboot.

Sommige leden hadden nog nooit een viertallenwedstrijd gespeeld en dit was dus even wennen, maar dat verliep heel snel. Alleen het uitrekenen was wat lastiger, alles moet nl. met het “handje en uit het koppie” berekend worden.

Spelen wat je denkt te halen, is het devies, overslagen tellen niet. Gokken is meestal dodelijk, en denken dat je wijzer bent dan Sinterklaas is uit den boze. Dus ging het wel eens ergens 4-down, wel of niet gedoubleerd, terwijl het nevenpaar dan later netjes binnen de “lijntjes” bleef. Eens werd er een 3-sanscontract geboden dat dik down had gemoeten (stom geboden) maar een van de tegenspelers geloofde nog zo in de Goedheiligman, werd even verblind door die reusachtige maan door de bomen, zag toen het signaal van zijn maatje niet en bezorgde de “bofkont” zelfs een overslag!

Op Sinterklaasavond gebeuren altijd de meest gekke, onverwachte dingen dus ook op bridgegebied. Het was een leuke avond en er werd nog even gezellig nagepraat.

De teams bestonden uit de volgende deelnemers.
Team Amerigo: Sjef Vorstenbosch, Ruud Koningen, Corry Brok en Paula Jansma
Team Pepernoten: Jo Denissen, Ria Denissen, José van Iersel en Harrie van Iersel
Team Marsepein: Paula Krauwels, Rien Brooymans, Jacqueline v. Gulik en Frans v. Gulik
Team Sinterklaas: Jetty Groels, Francis Braat, Jeanne Adams en Monique Bensing
Team Spanje: Kees Zebregs, Bert Piersma, Ine Bierhuizen en Hanneke de Vries
Team Speculaas: Ine Bouwman, Berry v.d. Donk, Jaap Breedveld en Jeanne de Kort
Team Stoomboot: Chris Bastin, Frans Vromans, Lambert Kemerink en Cynthia Rijken
Team Surprise: Jan Pijnenborgh, Babs Vorstenbosch, Marij Bienert en Nel Balke
Team Zwarte Piet: Peter de Wilde, Wilma de Wilde, Lenie v.d. Ven en Rietje Pieterse

Redactie: Hanneke de Vries